鳥取大学発のベンチャー企業、㈱マリンナノファイバーの化粧品原料「キチンナノファイバ-」は、カニ殻などの甲殻類の外皮から「キチン」という糖質を超極細繊維(10~20nm)の状態で取り出したものです。

ナノファイバーにすることで、従来のキチン粉末ではできなかった、水中での均一な分散性が実現され、他の材料との配合・成形が容易になりました。さらには、新しい機能・効用も多く発見されています。

Chitin Nanofiber, a cosmetic raw material produced by Marine Nanofiber, a venture company from Tottori University, is made by extracting a carbohydrate called chitin in the form of ultra-fine fibers (10 to 20 nm) from the outer skin of crustaceans such as crab shells. is.

By making nanofibers, we have achieved uniform dispersibility in water, which was not possible with conventional chitin powder, and it has become easier to mix and mold with other materials. Furthermore, many new functions and benefits have been discovered.

イカの甲にはカニ殻、エビ殻、昆虫の表皮やキノコと同じくキチン成分(β型)があり、昔から皮膚細胞再生能力の高さが知られ、粉末キチンがやけどや切り傷の治療に使われていました。キチンには鎮痛、止血、殺菌効果があり、生分解性に優れていることから、現在では人口皮膚や手術の縫合糸などの医療材料としても活用されています。

Like crab shells, shrimp shells, insect epidermis, and mushrooms, the shell of squid contains chitin (β type), and it has long been known for its high ability to regenerate skin cells, and powdered chitin has been used to treat burns and cuts. It was. Chitin has analgesic, hemostatic, and bactericidal effects and is highly biodegradable, so it is currently used as a medical material for artificial skin and surgical sutures.

コレステロールはラノリンからのけん化分解、牛、豚の脳や魚肝油、イカの内臓からつくられています。化粧品に配合されることによって、保湿、バリア改善作用、エモリエント効果(皮膚からの水分蒸散を防止してうるおいを保持し、皮膚を柔軟にする)があります。

Cholesterol is made from saponification of lanolin, cow and pig brains, fish liver oil, and squid internal organs. When incorporated into cosmetics, it has moisturizing, barrier-improving, and emollient effects (prevents water evaporation from the skin, retains moisture, and softens the skin).